De aanschaf van een nieuw huis of appartement laat zich niet zomaar passeren. Er komt veel bij kijken, enorm veel. Dit kan overweldigend aanvoelen en dat snappen wij. Je hebt misschien het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat maar niets is minder waar. Er zijn genoeg mensen die je graag willen helpen, waaronder wij. Dit gaan we in deze blog doen door je van alles te vertellen over hypotheken. Hypotheken kunnen vrij complex aanvoelen en dit is best begrijpelijk. Op school krijg je hier nauwelijks iets over geleerd en tenzij je financieel actief bent met je werk of iets dergelijks, kom je er ook niet veel mee in aanraking. Geen zorgen; hier lees je alles wat je moet weten over hypotheken.
Waar bestaat een hypotheek uit?
Een hypotheek bestaat uit twee delen; de rente en de geleende som geld. De rente betaal je over de geleende som geld en wordt vaak grotendeels bepaald door een Centrale Bank. In dit geval, voor Nederlandse huishoudens en dus voor Nederlandse hypotheken, is dat de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB stelt rentes vast voor bepaalde leningen. De particuliere banken (zoals de ING, ABN Amro en ga zo maar door) lenen bij de ECB en zullen derhalve vaak de rente min of meer overnemen. Er zijn hierdoor maar kleine verschillen tussen de rentepercentages van een bepaalde hypotheek bij een bepaalde bank. De rente van een hypotheek kun je vaak ook vastzetten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hypotheekrente 20 jaar vast.
Hoe weet je hoeveel je mag lenen?
Heb je jezelf wel eens de vraag gesteld ‘Hoeveel kan ik lenen?’? Dat is niet gek, die vraag spookt door veel mensen hun hoofd. Een grove inschatting hiervan maken is vaak niet bepaald accuraat; je zult het moeten berekenen. Dit kun je gemakkelijk met allerlei online tools doen. Zo speelt het een rol of je in loondienst bent of je een ondernemer bent, hoeveel je per jaar verdient, wat voor dienstverband je partner heeft en hoeveel hij/zij verdiend, wat voor hypotheek jullie kiezen en nog een aantal factoren.
Zijn er verschillende soorten hypotheken?
Ja, die zijn er zeker. Zo heb je aflossingsvrije hypotheken, annuiteitenhypotheken en lineaire hypotheken. Deze hypotheken hebben allemaal een ander soort aflossingssysteem. Dit betekent dat het maandelijkse bedrag dat je zult gaan betalen per hypotheek kan verschillen.